top of page

Mammoetbier

Een uniek bier gebaseerd op de kruiden uit de laatste Ijstijd

​

(Bestellen? Kijk onderaan deze pagina)

De Vlaamse vallei is als geografische regio bijzonder rijk aan zand- en kleiafzettingen uit de laatste ijstijd. In deze fossielrijke lagen worden sinds mensenheugenis de resten opgegraven van pleistocene zoogdieren die deel uitmaakten van de ijstijdfauna. Naast de vele resten van wolharige mammoeten en neushoorns, worden er in deze afzettingen ook enorm veel gefossiliseerde resten van ijstijdvegetatie gevonden. Grote stukken hout die samen met de botten van grote zoogdieren werden getransporteerd door verwilderde riviersystemen geven ons een inkijk in de diversiteit aan planten en kruiden die destijds op de mammoetsteppe groeiden. Vanuit dit perspectief groeide het idee voor de ontwikkeling van een mammoetbier

IMG_5557.JPG

Na het doorspitten van de nodige palynologische en botanische literatuur, kwamen we uit op een lijst met een veertigtal kruiden. Na grondige evaluatie reduceerden we deze lijst tot een beperkt aantal kruiden die zich het beste lenen voor de productie van een mammoetbier. Hiervoor selecteerden we kruiden die in de eerste plaats niet giftig zijn (en ook geen toxische stoffen afgeven tijdens verhitting), alsook kruiden die geen allergische reacties kunnen veroorzaken. Om een idee te krijgen van de uiteindelijke smaak zijn we vervolgens aan de slag gegaan met het maken van enkele gefermenteerde kruidencombinaties op fles. Hiervoor gebruikte we zowel verse als gedroogde kruiden die we initieel via wildpluk verzamelden eind juli 2018. Met drie verschillende combinaties gingen en de nodige botanische ervaring gingen we aan de slag.

Foto2.jpg
Foto4.jpg

Voor de ontwikkeling van een volwaardig mammoetbier, riepen we de hulp in van microbrouwerij ‘De Meulekes’ uit Lier. Deze ‘hobbybrouwerij’ werd in 2014 opgericht als een verbond tussen vader en zoon Meulepas die reeds vele jaren actief zijn in de bierwereld. Microbrouwerij ‘De Meulekes’ heeft één groot doel, namelijk experimenteren met bier, op zoek naar de lekkerste smaak. Hun jarenlange ervaring als o.a. meesterbrouwer bij stadsbrouwerij ‘Het Anker’ te Mechelen en de opleiding ingenieur biochemie met de nodige stage-ervaring bij biercentrum Delvaux (één van de grootste onderzoekscentra voor bier in België) vormde de beste bagage om het project en de ontwikkeling van het mammoetbier tot een goed einde te brengen. Vanaf midden augustus kon het brouwproces op grote schaal eindelijk van start gaan.

De wolharige mammoet was een groot en stevig dier met lange en korte rossige tot donkerbruine haren. Naar analogie zijn we dan ook gegaan voor een zeer stevig en donkerbruin bier dat nauw aansluit met het uiterlijk van deze ijstijdgigant. Om het bier in een passend recipiënt te gieten, hebben we bewust gekozen voor een stevige 33 cl. ‘Steinie’ fles die goed in de hand ligt. Voor het ontwerp van de labels deden we beroep op de creatieve vaardigheden van bio-ingenieur Ayla Debraekeleer van de Vrije Universiteit Brussel. Gebaseerd op de huidige trends in logo-design, gingen we voor drie verschillende ontwerpen die variaties zijn op het thema van minimalistische geometrische patronen 

Het bier zelf bezit een alcoholpercentage van om en bij de 8.2 % vol en heeft een sterke kruidige afdronk alsook aroma’s die uniek zijn in vergelijking met vele andere (Belgische) bieren.

42800798_2010816985877127_90344720393725

Op 17 november 2018 werd in Dendermonde het allereerste mammoetbier en mammoet Eisbock ter wereld op het Internationaal symposium over mammoeten en mammoetecologie voorgesteld. Dit uniek bier vormt zonder twijfel het geslaagde huwelijk tussen zythologie en paleontologie en heeft een sterke aardse band met het ijzig verleden van de mammoet.

​

​

Wil je zelf dit bier proeven, of aankopen in grote hoeveelheden (vanaf 1 Hectoliter = +/- 300 flesjes) 

neem dan contact op met de BELGISCHE VERENIGING VOOR PALEONTOLOGIE vzw.

​

bvp.secretariaat@gmail.com

​

​

            Brouwerij De Meulekes

​

  • Facebook Social Icon
Zwart 4.png
Zwart 3.png
Blauw 3.png
Wit 2.png
bottom of page